- Dit evenement is voorbij.
Minisymposium biodiversiteit
Het burgerinitiatief Korte Keten Zeker (W)eten (KKZW) werkt aan de korte keten in de voedselwereld in een gezond Heuvelland in een gezonde planeet aarde. Iedereen kan een hoop kleine stappen zetten om samen de biodiversiteit in de wereld te behouden en herstellen. Voor ons begint de wereld hier, in het Heuvelland.
Twee bijzonder gepassioneerde sprekers, met een schat aan kennis en ervaring, zijn bereid hun verhaal en hun visie met ons te delen. We stellen u voor aan Peter Geurts en Pim Martens. Beiden hebben hun wortels in onze regio en beiden zijn zij ook in de wijde wereld werkzaam.
Overwegingen en achtergronden.
Onze bodem werkt niet meer zoals het bedoeld is. De bodem is ongezond en levert te weinig op. Hoe zorgen we voor een gezonde bodem en een goede opbrengst?
De eerste stap naar verbetering van bodemvruchtbaarheid is bewustwording. Iedereen moet zich bewust zijn van de problemen in de bodem. De natuur is uit evenwicht. De afnemende biodiversiteit veroorzaakt ook ziekten en plagen. De bodemgesteldheid is onlosmakelijk verbonden met de biodiversiteit op de bodem en daarboven.
Zoals in elke kringloop draait het in de kringloop van de bodem om balans. De grote vraag is: hoe kunnen we de balans herstellen of behouden? Welke toevoegingen zijn noodzakelijk? Dat is van doorslaggevend belang voor tuiniers, voor natuurbeheerders, voor hoveniers en voor de landbouw.
Peter Geurts zal spreken over het belang en functies van een bio divers bodemleven.
Hoe kunnen we werken aan voedselzekerheid met een gezonde bodem, gezonde gewassen die gezonde en nutriëntenrijke voeders en voeding leveren voor dier en mens?
Wat is het onderschatte belang van schimmels?
Hoe bereiken we ons doel met een lagere behoefte aan input zoals stikstof-, fosfaatmeststoffen en gewasbeschermingsmiddelen?
Peter Geurts studeerde aan de Wageningen Universiteit. Zijn passie is nauw verweven met zijn werk. Beroepsmatig is hij bezig met de gezonde bodem in de voedselproductie. Hij wordt te hulp geroepen om ziekten en plagen te bestrijden en te voorkomen. In zijn vrije tijd zet hij zich hartstochtelijk in voor het IVN in Hoensbroek als natuur- en landschapsgids.
Pim Martens heeft een passie voor natuur en hij ziet met lede ogen hoe de mens de natuur sloopt. Deze professor aan de universiteit van Maastricht vervult de leerstoel Planetary Health. Van daaruit richt hij zich op de gezondheid van de gehele planeet. Ongetwijfeld zal hij de toehoorders aan het nadenken zetten. Zijn alle zaken en gedragingen die duurzaam genoemd worden wel echt duurzaam? In coronatijd hoorde hij van een Masai-leider: “Als je dieren en de natuur respecteert, dan respecteer je ook jezelf”. Onze omgang met de natuur is de oorzaak van veel problemen maar kan ook de oplossingen bieden.
Pim Martens zal het zeker hebben over de mogelijkheden om onze planeet weer in alle opzichten gezond te krijgen.
Zijn vorige functie professor “Duurzame Ontwikkeling”, vond hij ‘uitgekauwd en te economisch’. Zijn drijfveer is de hele planeet een stukje gezonder te maken. Daarom verruilde hij die voor zijn huidige leerstoel in Maastricht. Zijn aandacht gaat niet alleen naar klimaatverandering, maar ook naar biodiversiteitsverlies, milieuverontreiniging en andere grootschalige veranderingen in de natuurlijke omgeving die de grondslagen voor de menselijke gezondheid kunnen aantasten.
Programma zondag 15 oktober 2023
- 13.00 – 13.30: ontvangst met koffie en thee
- 13.30 – 14.00: Lezing Peter Geurts
- 14.00 – 14.30: vragen en discussie
- 14.30 – 15.00: Pauze met koffie/thee en vlaai
- 15.00 – 15.30: Lezing Pim Martens
- 15.30 – 16.00: vragen en discussie
- 16.00 – 17.30: napraten en netwerken (verfrissingen)
Toegang is gratis maar aanmelden wel noodzakelijk.
Aanmelden kan tot 12 oktober om 24.00 via deze link
Beleef Cittaslow in de gemeente Eijsden-Margraten