Drie Cittaslow gemeenten, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals

Keurmerk voor top gemeenten

Cittaslow– dat is niet alleen een titel of een logo – dat staat ergens voor. Voor een topgebied als het gaat over zaken als: leefomgeving, landschap en streekproducten. Over gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit. Cittaslow is een internationaal netwerk.

Wereldwijd Cittaslow netwerk

De gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals mogen het keurmerk met de oranje slak voeren. Inmiddels telt het netwerk in Nederland 10 gemeenten. En al meer dan 250 gemeenten verspreid over 32 landen wereldwijd. Door samen een netwerk te vormen kunnen gemeenten hun krachten bundelen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Door het authentieke te koesteren en door nieuwe technieken voor vooruitgang in te zetten.

Slow-food

De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto – Italië. Een aantal Italiaanse gemeenten, waaronder Orvieto, was al actief met slow-food. Lekker, puur en eerlijk eten. Behoud van de traditionele keuken. Voedselproductie die rekening houdt met het milieu, met welzijn van plant en dier – en met de gezondheid van de mens. Deze gemeenten startten in 1999 de Cittaslowbeweging.

Kwaliteit van leven

De wens om de kwaliteit van de leefomgeving hoog te houden en te verbeteren leeft breed. Cittaslow staat ook voor een levensstijl. Minder hectisch, minder productiegericht en minder snel. Menselijker, milieubewuster en verstandiger voor generaties die komen. Kiezen voor de kleine schaal in een globaliserende wereld.

Dagelijks op zoek zijn naar een bewuster leven in de moderne tijd: op zoek naar het beste uit het verleden, om daar met de huidige mogelijkheden van te genieten. Door nieuwe technologie en door moderne oplossingen op het gebied van communicatie, transport, inkomen, productie en verkoop.
Cittaslow is een netwerk van gemeenten waar mensen ook nieuwsgierig zijn naar vroeger, waar inspirerende plekken zijn, ongerept landschap, innemende ambachtslieden, goede restaurants. Waar mensen de langzame tred van de seizoenen nog herkennen. Waar authentieke producten, smaak en gezondheid op waarde worden geschat. Kortom kwaliteit van leven.

Cittaslow ambassadeurs

De gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals zijn trots op ondernemers, verenigingen, stichtingen, organisaties en inwoners die de Cittaslowfilosofie, bedrijfsvoering, organisatie of dagelijks leven ‘als van nature’ toepassen. Want het zijn juist deze Cittaslow ambassadeurs waaraan de gemeenten het keurmerk te danken hebben. Dit netwerk van ambassadeurs groeit, en dat is natuurlijk fantastisch om te zien. Nieuwsgierig naar de ambassadeurs binnen de 3 Cittaslow gemeenten? Graag laten we je hier kennis maken met de Cittaslow ambassadeurs in de gemeente Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals . We zíjn samen Cittaslow!

Gemeente Eijsden-Margraten

Sinds 2016 heeft de ‘fruitigste’ gemeente van Nederland, Eijsden-Margraten,  het keurmerk Cittaslow. 

Cittaslow Eijsden-Margraten

Gemeente Gulpen-Wittem

Sinds 2018 is het kloppend hart van het Heuvelland, de gemeente Gulpen-Wittem in het bezit van het Cittaslow keurmerk.

Cittaslow Gulpen Wittem

Gemeente Vaals

De gemeente Vaals werd in 2011 uitgeroepen tot vierde Cittaslow van Nederland en daarmee de eerste in Limburg.

Cittaslow Vaals
Scroll naar boven