De Kopermolen Vaals

De Kopermolen Vaals

Cittaslow ambassadeur in de gemeente Vaals

De Kopermolen midden in het historische hart van Vaals. Hier ontmoet je elkaar met plezier. Hier komen verleden en heden in harmonie samen. Hier adem je kunst, cultuur en geschiedenis in!

De Kopermolen biedt de kans voor inwoners van Vaals en alle overige bezoekers om laagdrempelig kennis te maken kunstwerken van Euregionale kunstenaars. Tijdens de reguliere openingsuren kan iedereen die wil gratis binnenlopen om de lopende expositie te bekijken.

De Kopermolen deelt kunst, cultuur en geschiedenis

Beleef de historie van de Kopermolen en adem kunst, cultuur en geschiedenis in met de nieuwe gratis rondleiding. Waarom heet de Kopermolen eigenlijk de Kopermolen? En hoe komt het dat het een voormalige kerk is maar het gebouw er niet uitziet als een traditionele kerk? Antwoord op deze vragen en heel veel informatie over de historie van de Kopermolen en de aanwezige bijzonderheden krijg je tijdens de GRATIS rondleiding die je helemaal in je eigen tempo kunt maken. Scan eenvoudig met je telefoon de QR-code op het voormalige altaar direct bij binnenkomst van de Kopermolen.
Je kunt kiezen of je de rondleiding als Power Point presentatie of als PDF wilt bekijken. Beide zijn beschikbaar in Nederlands en Duits

De Kopermolen is een afstudeerplek

Studenten aan het conservatorium Maastricht en de Musik Hochschule Aachen maken met regelmaat gebruik van het podium van de Kopermolen om hun afstudeeropdrachten te presenteren. De Kopermolen kan zich hiermee scharen in de rij van Parkstad Limburg Theaters en het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

De Kopermolen en de weekmarkt van Vaals

In het seizoen biedt de Kopermolen iedere dinsdag een unieke muzikale omlijsting tijdens de weekmarkt in de vorm van de Marktorgel concerten. Tussen 12.00 en 12.30 wordt door wisselende organisten uit de omgeving op het Hilgersorgel. Toen in 1737 de nieuwe kerk van de Evangelisch-Lutherse gemeente te Vaals in gebruik werd genomen zou het nog jaren duurde voordat de inrichting voltooid was. In 1759 gaf men de orgelmaker Joannes Baptista Hilgers uit Aken opdracht tot bet bouwen van een orgel. In 1765 werd het orgel in gebruik genomen in de kerk. Dat het orgel heden ten dage nog steeds bespeeld wordt en voor iedereen te beluisteren is is uniek en bijzonder.

De Kopermolen en KUNST IN VAALS

Ieder jaar organiseert de Kopermolen in de maand juli Kunst in Vaals. Dit evenement vindt plaats rondom het historische raadhuis van Vaals. Kunstenaars afkomstig uit Nederland, België en Duitsland presenteren hun werken aan het publiek. Twee dagen lang kan iedereen genieten van een grote diversiteit aan kunstvormen, van keramiek tot schilderkunst, van bronzen sculpturen tot glas, van edelsmeedkunst tot modedesign. Het evenement wordt twee dagen lang omlijst door optredens van muzikanten uit de regio. Dit evenement laat Vaals twee dagen lang bruisen van kunst en cultuur.

Agenda & Activiteiten

De exposities en concerten die  door het hele jaar plaatsvinden in de Kopermolen vind je op de website en in de agenda.

De Kopermolen Vaals, Von Clermontplein 11, 6291 AT Vaals

Gemeente Vaals

Een smeltkroes van culturen met internationale uitstraling als hart van de Euregio Duitsland, België en Nederland.  In 2011 werd Cittaslow Vaals uitgeroepen tot 4e Cittaslow van Nederland en daarmee de 1e in Limburg.

Cittaslow Vaals

Over Cittaslow

Cittaslow is een internationaal keurmerk voor gemeenten die tot de top behoren als het gaat om onder meer kwaliteit van leven, streekproducten, gastvrijheid én cultuurhistorie en -behoud.

Drie Cittaslow gemeenten, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals

Beleef Cittaslow in oktober

Samen met de Cittaslow ambassadeurs en andere lokale partners wordt jaarlijks in oktober een gevarieerd programma samengesteld in het teken van Cittaslow beleving om actief aan deel te nemen, te bezoeken en te beleven!

Beleef Cittaslow in oktober activiteiten
Scroll naar boven